Egy cseppnyi erő – Savak a kozmetikában

 

Amikor hétköznapi életünk során egy beszélgetés alkalmával a savakról esik szó, általában, az emberek többségének valamilyen kellemetlen, negatív tulajdonság jut az eszébe erről az anyagcsoportról. Legtöbbször a „durva”, a „maró”, és az „égető” szavakkal társulnak tudatalattinkban, annak ellenére, hogy alkalmazásuk még mindennapjainkban is életünk megkönnyítésére szolgál, gondoljunk csak a tisztító, oldó hatásukra. Ez, az átlagemberek által csupán egy veszélyesnek tartott, esetenként hasznosnak mondható anyag, a kozmetikusok számára valódi kincs – természetesen a savak szépségipari felhasználásának megfelelő formában.

 

 

Alábbi cikksorozatunk aktuális részében, melyben hagyományosan egy-egy témához kínálunk különböző aspektusból megvilágított kozmetikai módszert, erről, a társadalomban kissé méltatlanul elhanyagolt anyagról gyűjtöttünk információt szakértőink segítségével.


Savak
Első lépésként közelítsük meg a savakat kémiai szempontból.
Savnak nevezzük a hétköznapi életben azokat a vegyületeket, melyek a vízmolekuláknak protont adnak át, ezáltal a vizes oldat kémhatását savasabbá teszik, a pH-t csökkentik. Általában vízben oldható anyagok a vizes oldatok pH-ját csökkentik. Híg vizes oldatuk íze általában savanyú, a magyar sav szó is erre vezethető vissza.
Egészségi és kozmetikai szempontból a savak, mint olyan, számos folyamat, funkció, anyag velejárói, gondoljuk csak a gyomorsavra, a zsírsavakra, vagy az ételek (pl. gyümölcsök, bor, stb.) savaira.
Elengedhetetlenek egészségünk szempontjából, bár napjainkban sokszor a különböző fogyókúrás módszereknek, a stresszes életmódnak és a gyorsétkezdékben elfogyasztott életeknek köszönhetően szervezetünk kémhatása felborul, ami különböző szervi problémákhoz vezethet.

PH
A pH fogalmát egy dán biokémikusnak köszönhetjük, mely tulajdonképpen egy angol betűszó: a „Power of Hydrogen” rövidítése. Ez a számmérték mutatja meg az adott anyag savasságának és lúgosságának mértékét.
PH-ja van a talajnak, a vérnek, a szájnak, az oldatoknak és a bőrnek is. Sørensen (a pH első definiálója) vizsgálatai szerint a pH normál értéke 7. Ez tekinthető a semleges kémhatásnak. Ennél kisebb pH-érték, vagyis a hidroxidionokhoz képest nagyobb hidrogénion-koncentráció savasságot, nagyobb pH-érték pedig lúgosságot jelez.
Amennyiben az ideális pH érték hosszabb távon borul fel szervezetünkben, annak az eltérés mértékétől függően egészségtanilag destruktív hatásai jelentkezhetnek, amik közérzetünk romlásán, sőt, bőrünkön is megfigyelhetünk.
A bőr szempontjából többféle állítás is napvilágot látott a normál pH értékkel kapcsolatban, abban azonban valamennyi forrás egyetért, hogy a savasság bizonyos mértékben elengedhetetlen, illetve hogy a savak megfelelő alkalmazásukkal – szakértő kezekben természetesen – nagyrészt hozzájárulhatnak egészségünk helyreállításához.
A leggyakoribb nézet szerint a legideálisabb bőrt védő savköpeny pH értéke 5,5, ami egy kissé savas alapállapotot jelez. Ez a savköpeny védi meg bőrünket, ami így hárítja el a kórokozókat, s óvja önmagát a túlzott kiszáradástól.

Problémák és megoldások
Természetesen bőrünk egészsége nem csak a pH értékén múlik. A test három alapvető szabályozása, a víz-, ásványianyag-háztartás és a sav-bázis egyensúly bonyolult egységet alkot, melyek közül bármelyik eltolódik az ideális mértéktől eltérő irányba, szervezetünk, bőrünk ennek megfelelően reagál majd rá.
Fejlődő világunknak köszönhetően azonban a szépiparban is kamatoztathatjuk a savak természetes, jótékony tulajdonságait, amiket mára már számos problémára alkalmazhatunk készítményeinken keresztül.
Az alábbiakban három szakértőnk nyújt segítséget abban, hogy hogyan tudják a kozmetikusok a bőr egészségét segíteni a savak hatásaira támaszkodva.

Folytatjuk!